26.05-06.06.2025 r.
Opracowała Katarzyna Górny
Data |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad |
PN. 26.05.25r. |
Makaron na mleku, bułka grahamka z masłem i pomidorem. Herbata z cytryną. |
Chleb tradycyjny z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i rzodkiewką. Herbata rumiankowa. |
Żurek domowy z jajkiem i kiełbasą. Ryż gotowany na mleku i zapieczony z jabłkami i cynamonem. Kompot z truskawek i jabłek. |
WT. 27.05.25r. |
Chleb graham z masłem, pastą z twarożku, ogórka zielonego i szczypiorku. Kakao. Herbata z cytryną. |
Budyń z kaszy jaglanej, truskawki. |
Zupa ryżowa. Kotlet mielony, ziemniaki, sur. buraczki z jabłkiem i cebulką. Kompot z rabarbaru i wiśni. |
ŚR. 28.05.25r. |
Chleb tradycyjny z masłem, pastą z soczewicy czerwonej, marchewki i sezamu, ogórek kiszony. Kawa zbożowa. Herbata z cytryną. |
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, maślanka truskawkowa. |
Zupa jarzynowa. Makaron kokardki z piersią kurczaka, twarożkiem i szpinakiem. Kompot ze śliwek i jabłek. |
CZW. 29.05.25r. |
Chleb tradycyjny z masłem, pastą z makreli w pomidorach i jajek, papryka czerwona. Kawa zbożowa. Herbata z cytryną. |
Baton zbożowy kakaowy, mandarynka, kefir. |
Rosół wołowy z makaronem. Mięso wołowe mielone z jarzynami, ziemniaki, sur. mizeria. Kompot z porzeczki czarnej i gruszek. |
PT. 30.05.25r. |
Chleb tradycyjny z masłem, pasztetem zapiekanym, pomidorem i szczypiorkiem. Kakao. Herbata z cytryną. |
Galaretka truskawkowa z bananem i bitą śmietaną, truskawki, ciastka biszkopty. |
Zupa ogórkowa. Krokiety z parówką z fileta piersi kurczaka i żółtym serem, ketchup, sur. marchewka w słupkach. Czekolada. Kompot z jabłek. |
PN. 02.06.25r. |
Chleb tradycyjny z masłem, żółtym serem, pomidorem i szczypiorkiem. Herbata z cytryną. |
Jogurt naturalny z truskawkami i miodem, chrupki kukurydziane. |
Zupa kapuśniak. Gulasz z indyka z kaszą bulgur ,sur. kalafior z bułką tartą. Kompot z agrestu i wiśni. |
WT. 03.06.25r. |
.Płatki orkiszowe na mleku, bułka z sezamem z masłem i pomidorem. Herbata z cytryną. |
Chleb tradycyjny z masłem, szpinakiem, kiełbasą swojską i papryka czerwoną. Herbata miętowa. |
Zupa brokułowa. Makaron durum z sosem truskawkowym na jogurcie naturalnym i śmietanie. Kompot z wiśni i gruszek. |
ŚR. 04.06.25r. |
Chałka z masłem mandarynka. Kakao. Herbata z cytryną. |
Talerz warzyw ( papryka czerwona, ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, marchewka), dip jogurtowy. |
Zupa pomidorowa z makaronem. Kotlet pożarski, ziemniaki, sur. kapusta młoda zasmażana z koperkiem i śmietaną. Kompot z jabłek. |
CZW. 05.06.25r. |
Chleb razowy z dynią z masłem, sałatą , schabem pieczonym ( wyrób własny), papryka czerwona. Kawa zbożowa. Herbata z cytryną. |
Marchewka z jabłkiem, ciastka słomka ptysiowa. |
Barszcz ukraiński z fasolą na zakwasie. Naleśniki z serem białym zapieczone, sur. słupki kalarepki. Kompot wieloowocowy. |
PT. 06.06.25r. |
Chleb tradycyjny z masłem, pastą z twarożku, rzodkiewki i szczypiorku. Kakao. Herbata z cytryną. |
Banan. |
Zupa koperkowa. Ryba w sosie greckim z jarzynami, ryż. Kompot z truskawek i jabłek. |
Woda niegazowana dostępna bez ograniczeń.
ALERGENY: Posiłki dla dzieci zawierają wszystkie występujące alergeny, a w szczególności: mleko krowie, jaja, zboża zawierające gluten, ryby, orzechy drzewne (laskowe, włoskie, makadamia, pistacje, brazylijskie, migdały), orzeszki ziemne, seler, sezam, soje, gorczyce, łubin.
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie dekadowym
|